OFERTA EXPORTOWA: Ryby hodowlane, Owoce cytrusowe, Wędliny i wyroby mięsne, Halluomi i inne sery, Melony i arbuzy, Oliwa z oliwek, Ziemniaki, Winogrona, Wina i alkohole, Warzywa i zioła, Wyroby aluminiowe, Meble i akcesoria, Ubrania i tekstylia, Produkty farmaceutyczne...
Cypryjskie Centrum Promocji Handlu
ul. J. Dąbrowskiego 70
02-561 Warszawa
tel: +48 22 854 01 77
fax: +48 22 854 01 80
e-mail: ctc@cyprustrade.pl
CTC na świecie
Oliwa z oliwek

Uprawa drzew oliwnych na Cyprze sięga daleko w historię wyspy, odkrycia archeologiczne dowodzą, że uprawiano je na wyspie już 4000 lat temu, a 1000lat p.n.e. istniała w okolicach Limassol tłocznia oliwek. W czasach nowożytnych największy rozwój upraw oliwek nastąpił w latach 30-tych XX wieku. Między rokiem 1946 a 1958 liczba drzew oliwnych wzrosła o 40% i stały się one najliczniejszymi na wyspie drzewami nieleśnymi.

 

Cypryjskie plantacje oliwek zajmują obecnie 13.000ha, a liczba drzew przekracza 3.000.000. Szacuje się, że rocznie Cypr produkuje od 7.000 do 12.000 ton oliwy z oliwek. Dokładne dane są niedostępne, gdyż wielu rolników produkuje oliwę tylko na potrzeby własnej rodziny.

 

Większość produkowanej na Cyprze oliwy pochodzi z plantacji tradycyjnych. Ostatnie 10 lat charakteryzuje dynamiczny wzrost plantacji ekologicznych tzn. nie stosujących środków chemicznych, owadobójczych i nawozów – szczególnie dotyczy to plantatorów produkujących najbardziej cenioną przez specjalistów żywieniowych i lekarzy oliwę Extra Virgin (tłoczoną na zimno).

 

Jej producenci znajdują się pod szczególnym nadzorem i kontrolą wyspecjalizowanych międzynarodowych firm i instytutów wydających certyfikaty jakości, co gwarantuje najwyższe standardy cypryjskich produktów. Idealne warunki klimatyczne i glebowe Cypru sprawiają, że cypryjska oliwa Extra Virgin ma wspaniały złoty kolor, unikalny aromat i smak. Większość jej produkcji jest przeznaczana na eksport – rocznie ok. 500-2000 ton – a głównymi odbiorcami są kraje UE.

 

Znacząca cześć cypryjskich producentów oliwy z oliwek zrzeszona jest w organizacji producenckiej The Cyprus Olive Products Marketing Board (S.E.K.E.P.). Organizacja ta spełnia funkcje regulacyjne, dysponuje zapleczem badawczym, pomaga we wdrażaniu nowych rozwiązań technologicznych przy produkcji oliwy, sprawuje nadzór nad uprawami plantacyjnymi, a także – w imieniu swoich członków – prowadzi działalność promocyjną i eksportową.

 

Oliwę z oliwek eksportują również indywidualni, niezależni producenci cypryjscy, a cała produkcja eksportowa spełnia normy i standardy Unii Europejskiej.

 

Pobierz listę eksporterów [PDF]