OFERTA EXPORTOWA: Ryby hodowlane, Owoce cytrusowe, Wędliny i wyroby mięsne, Halluomi i inne sery, Melony i arbuzy, Oliwa z oliwek, Ziemniaki, Winogrona, Wina i alkohole, Warzywa i zioła, Wyroby aluminiowe, Meble i akcesoria, Ubrania i tekstylia, Produkty farmaceutyczne...
Cypryjskie Centrum Promocji Handlu
ul. J. Dąbrowskiego 70
02-561 Warszawa
tel: +48 22 854 01 77
fax: +48 22 854 01 80
e-mail: ctc@cyprustrade.pl
CTC na świecie
Owoce cytrusowe

Cypr oferuje pełną gamę wysokiej jakości owoców cytrusowych, tj. różne gatunki cytryn, grejpfrutów, pomarańczy i mandarynek, dostępnych od października do czerwca. Uprawy cypryjskich cytrusów zajmują ok. 54.000 hektarów głównie w południowo-zachodniej części wyspy, niedaleko Limassol i Pafos. Plantacje pomarańczy pokrywają 1830ha, mandarynek 2000ha, cytryn 850ha i grejpfrutów 720ha.

 

Panujące na tych terenach warunki klimatyczne i glebowe – niemal idealne do uprawy cytrusów sprawiają, że owoce są wyjątkowo słodkie i soczyste.

Głównymi odbiorcami cypryjskich owoców cytrusowych są kraje Unii Europejskiej – 81,8% (przede wszystkim Wielka Brytania – ponad ¼ całego cypryjskiego eksportu cytrusów, a także m.in. Włochy, Austria, Szwecja, Czechy, Niemcy, Polska w niewielkich ilościach), do krajów trzecich trafia 18,2% eksportu (m.in. Ukraina, Rosja, Hong Kong, Kanada).

 

Eksport cytrusów z Cypru prowadzony jest przez wyspecjalizowane firmy producencko-eksportowe posiadające licencje i nadzorowane przez odpowiednie agendy Ministerstwa Rolnictwa, a eksportowany towar posiada wszelkie wymagane w Europie certyfikaty. Największe nasilenie eksportu cytrusów występuje pomiędzy grudniem a kwietniem.

 

Cytryny:

 

Kojarzone nierozerwalnie z Cyprem i jego tradycją kulinarną, uprawiane są niemal powszechnie na całej wyspie. Tradycja i profesjonalizm w uprawach plantacyjnych sprawia, że cypryjskie cytryny cieszą się zasłużoną międzynarodową renomą, wyróżniając się cienką skórką i charakterystyczną soczystością. Na eksport, głównie w sezonie zimowym i wiosennym przeznacza się ok. 75% zbiorów.

 

Główne gatunki: Lapithiodiko, Eureka, Lizbon

 

Sezon: październik – maj

 

Pomarańcze:

 

Ponad 50 letnie doświadczenie plantatorów procentuje wyróżniającą się jakością cypryjskich pomarańczy zdobywających coraz to nowe rynki zbytu. Główne tereny uprawne koncentrują się wokół Limassol, wzdłuż południowego wybrzeża do Pafos i w centralnej części wyspy. Profesjonalizm producentów i eksporterów, połączony z znacznymi nakładami inwestycyjnymi (nowoczesne sortownie, magazyny i chłodnie, systemy znakowania produktów, zautomatyzowane systemy pakowania itp.) zapewniają właściwą standaryzację produktu i marki oraz kontrolę jakości w całym łańcuchu od producenta do nabywcy.

 

Główne gatunki: Navel, Oval, Valnecia późna

 

Sezon: grudzień-czerwiec

 

Grejpfruty:

 

Cypryjskie grapefruity są uznawane za jedne z najlepszych na świecie ze względu na niepowtarzalny smak i dużą zawartość soku i cukru. Do niedawna Cypr specjalizował się głównie w tzw. grapefruitach białych, których uprawy lokowały się głównie w okolicy Limassol. Powstałe w ostatnich latach na zachodnim wybrzeżu (rejon Pafos) plantacje czerwonych grejpfrutów rozszerzyły znacząco ofertę eksportową, zdobywając klientów na całym świecie.
Główne gatunki: White Marsh Seedless, Star Ruby, Rio Red

 

Sezon: październik – czerwiec

 

Mandarynki i ich krzyżówki:

Cypryjscy plantatorzy mają olbrzymie doświadczenie w uprawie tzw. cytrusów miękkich i rozwijaniu nowych asortymentów pochodzących z ich krzyżówek. Pierwotna produkcja oparta na klementynkach powiększyła się o nowe gatunki, szczególnie będące krzyżówką mandarynki z pomarańczą – Mandora i mandarynki z grejpfrutem – Minneola. Są one bardzo słodkie, soczyste i łatwo się obierają, przez co cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów. Mandora jest obecnie największym spośród cytrusów płodem rolnym Cypru. Mandarynki uprawiane początkowo tylko w okolicach Limassol z czasem rozprzestrzeniły się także na inne tereny upraw cytrusów a ich liczba nadal rośnie odpowiadając na wciąż rosnące zapotrzebowania rynku.

 

Główne gatunki: Clementine, Mandora, Minneloa, Nova

 

Sezon:

 

Clementine listopad – grudzień
Mandora luty – kwiecień
Minneola styczeń – marzec

 

Pobierz listę eksporterów [PDF]