OFERTA EXPORTOWA: Ryby hodowlane, Owoce cytrusowe, Wędliny i wyroby mięsne, Halluomi i inne sery, Melony i arbuzy, Oliwa z oliwek, Ziemniaki, Winogrona, Wina i alkohole, Warzywa i zioła, Wyroby aluminiowe, Meble i akcesoria, Ubrania i tekstylia, Produkty farmaceutyczne...
Cypryjskie Centrum Promocji Handlu
ul. J. Dąbrowskiego 70
02-561 Warszawa
tel: +48 22 854 01 77
fax: +48 22 854 01 80
e-mail: ctc@cyprustrade.pl
CTC na świecie
Warzywa i zioła

Warzywa

 

W ostatnich latach nastąpiło znacznie wzbogacenie cypryjskiej oferty eksportowej w asortymencie świeżych warzyw, oferowanych i dostępnych na sprzedaż poza tradycyjnym europejskim sezonem zbiorów. Wśród cypryjskich produktów znajdują się tradycyjne, dobrze znane jarzyny, jak: bakłażany, cukinie, pomidory, ogórki, cebula, karczochy, fasola, buraki ćwikłowe, słodka papryka,pietruszka itp., jednakże specjalnością Cypru stały się warzywa właściwe dla kuchni śródziemnomorskiej, takie jak:

 

  • szpinak – Cypr jest jednym z ważniejszych w Europie producentów tej bogatej w witaminę A i C rośliny. Eksport szpinaku skierowany jest głównie do Wielkiej Brytanii. (sezon: październik – maj)

 

  • okra (piżmian) – Cypr osiągnął znaczne sukcesy w uprawach i eksporcie tej bogatej w błonnik, pochodzącej z Afryki rośliny z rodziny ślazowatych, przy rosnącym popycie na rynkach zagranicznych (w Polsce b. mało znana). (sezon: maj – listopad)

 

  • papryka chilli – uprawa tej rośliny rozwinęła się na wyspie dzięki sprzyjającemu mikroklimatowi. Eksportowana jest głównie do Wielkiej Brytanii dla klientów pochodzenia azjatyckiego. (sezon: czerwiec – listopad)

 

  • taro (kolokazja) – roślina, której bulwy o grubej brązowej skórce i stożkowatym kształcie podobne są w smaku do słodkiego ziemniaka, przeznaczone są do duszenia lub smażenia w czerwonym winie. Warzywo popularne w kuchni greckiej i cypryjskiej, cieszy się dużym zainteresowaniem na innych rynkach. Cypr jest jej znaczącym eksporterem. (sezon: wrzesień-czerwiec)

 

  • rukola – podobna do sałaty, bogata w witaminy i minerały, zawiera siarkę, żelazo, jod i fosfor. Powszechnie wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej jako skladnik surówek. Cypr z każdym rokiem zwiększa eksport tej rośliny. (sezon: wrzesień –maj)

 

Wszystkie eksportowane warzywa są transportowane z Cypru drogą lotniczą lub (w przypadku transportu morskiego) samochodami-chlodniami, tak, aby zapewnić produktom utrzymanie świeżości i wysokiej jakości.

 

Zioła i przyprawy

 

Uprawę aromatycznych roślin na skalę gospodarczą rozpoczęto na Cyprze w latach 90 – tych. Wyspa ze względu na warunki klimatyczne jest do tego idealnym miejscem – obfitość słońca i rzadkie deszcze zapewniają cypryjskim ziołom wyjątkowy aromat. Większość z tych ziół rosła na wyspie od wieków i wciąż można je spotkać jako odmiany dzikorosnące.

 

Rośliny uprawowe oferowane są w formie świeżej lub suszonej. Można z nich także uzyskiwać ekstrakty do produkcji olejków eterycznych.

 

Popyt na cypryjskie zioła na rynkach zagranicznych stale wzrasta – największym ich odbiorcą pozostaje Wielka Brytania (w 2005 roku trafiło tam 87% całego eksportu ziół cypryjskich). Poza dobrze znanymi ziołami i przyprawami, jak bazylia, rozmaryn, majeranek, tymianek, mięta, koperek, szałwia, anyżek itp. znaczącą pozycję w cypryjskim eksporcie zajmują:

 

  • kolendra – roślina podobna do pietruszki, używana do przyprawiania sałatek, ziemniaków i mięs. Popyt zagraniczny na kolendrę wzrasta z roku na rok.

 

  • kozieradka (greckie siano) – jedno z najstarszych ziół leczniczych, nadal stosowane w medycynie. Herbatę z kozieradki stosuje się na bóle gardła i gorączkę.

 

  • juta kolorowa/warzywna – stosowana głównie jako przyprawa do zup, ale także jako warzywo do mięs lub ryżu.

 

Większość cypryjskich ziół dostępna jest w ofercie eksportowej przez cały rok.

 

Pobierz listę eksporterów [PDF]