OFERTA EXPORTOWA: Ryby hodowlane, Owoce cytrusowe, Wędliny i wyroby mięsne, Halluomi i inne sery, Melony i arbuzy, Oliwa z oliwek, Ziemniaki, Winogrona, Wina i alkohole, Warzywa i zioła, Wyroby aluminiowe, Meble i akcesoria, Ubrania i tekstylia, Produkty farmaceutyczne...
Cypryjskie Centrum Promocji Handlu
ul. J. Dąbrowskiego 70
02-561 Warszawa
tel: +48 22 854 01 77
fax: +48 22 854 01 80
e-mail: ctc@cyprustrade.pl
CTC na świecie
Wędliny i wyroby mięsne

Cypr oferuje szeroką gamę wędlin i produktów przetwórstwa mięsnego, wytwarzanych według tradycyjnych receptur.

 

Zarówno proces produkcji , jak i pakowania jest zautomatyzowany przy zastosowaniu najnowocześniejszej technologii, a ciągła modernizacja maszyn, stała kontrola warunków sanitarnych i nadzór nad jakością produktów zapewnia towarom najwyższe standardy.

 

Proces produkcyjny regionalnych, cypryjskich wędlin jest zazwyczaj skomplikowany i pracochłonny – na ogół trwa do kilku miesięcy, zwłaszcza gdy tradycyjna receptura wymaga długotrwałego marynowania i wędzenia.

 

Najważniejsze, tradycyjne cypryjskie wędliny wytwarzane głównie ze świeżego mięsa wieprzowego, marynowanego w czerwonym winie, z dużym dodatkiem ziół i przypraw to:

 

  • Loukanika – wędzona kiełbasa, której smak zależy od regionu, w którym została wyprodukowana. Zazwyczaj dodaje się do niej dużo kolendry i innych przypraw. Najlepiej smakuje smażona lub grillowania.
  • Lountza – wędzona polędwica ze schabu wieprzowego, może być serwowana na zimno, smażona lub grillowania.
  • Hiromeri – bardzo aromatyczna wędzona szynka wieprzowa wytwarzana tylko na Cyprze
  • Posirti – wędzony boczek wieprzowy
  • Pastourmas – kiełbasa z mięsa wołowego z dodatkiem pieprzu i kozieradki.

 

Inne cypryjskie produkty mięsne to szynka, salami, mortadela itp.
Produkty cypryjskiego przemysłu wędliniarskiego znajdują wielu chętnych nabywców w USA i rynkach Europy Zachodniej.

 

Pobierz listę eksporterów [PDF]