OFERTA EXPORTOWA: Ryby hodowlane, Owoce cytrusowe, Wędliny i wyroby mięsne, Halluomi i inne sery, Melony i arbuzy, Oliwa z oliwek, Ziemniaki, Winogrona, Wina i alkohole, Warzywa i zioła, Wyroby aluminiowe, Meble i akcesoria, Ubrania i tekstylia, Produkty farmaceutyczne...
Cypryjskie Centrum Promocji Handlu
ul. J. Dąbrowskiego 70
02-561 Warszawa
tel: +48 22 854 01 77
fax: +48 22 854 01 80
e-mail: ctc@cyprustrade.pl
CTC na świecie
Wina i alkohole

Uprawa winorośli i produkcja wina na Cyprze ma bardzo długą, liczącą sobie już 4000 lat tradycję. Sprzyjały temu panujące na wyspie warunki glebowe i klimatyczne niemal idealne dla uprawy winorośli i zapewniające owocom najwyższą jakość.

 

Długie i ciepłe śródziemnomorskie lato pozwala winogronom dojrzewać i nabierać pełni smaku i aromatu; zaś łagodne zimy i wiatry chronią rośliny przed chorobami wywołanymi grzybami. Uprawy winorośli do produkcji win koncentrują się przede wszystkim na południowych stokach gór Troodos, gatunki winogron stołowych, które wcześnie dojrzewają zajmują nadbrzeżne, żyzne równiny od Limassol do Pafos.

 

Ogółem uprawy winorośli na Cyprze pokrywają obecnie ponad 14.000 hektarów, z których zebrano w 2005 roku ok. 60.000 ton winogron. Ponad połowę z nich (31.000 ton) przeznaczono na produkcję wina.

 

Gatunki winorośli

 

Na Cyprze z powodzeniem uprawiane są zarówno lokalne, charakterystyczne dla Cypru szczepy winorośli (ponad 11.000 hektarów), jak i gatunki międzynarodowe, które doskonale zaadoptowały się do warunków miejscowych (ok.3.000 hektarów). Spośród szczepów regionalnych najważniejsze są dwa: Mavro (o czarnych gronach, z którego wytwarza się czerwone wino) i Xynisteri (jasne winogrona służące do produkcji wina białego), ponadto: Maratheftiko, Ofthalmo, Lefkada, Malaga i wiele innych. Z gatunków międzynarodowych uprawiane są takie jak: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Mataro, Merlot Noir, Shiraz, Grenache, Chardonnay, Semillon, Sauvignon Blanc, Riesling itp. Bywają one także krzyżowane ze szczepami lokalnymi, co sprawia, że produkowane na Cyprze „światowe” wina zyskują unikalny, lokalny posmak.

 

Przemysł winiarski

 

Przemysł winiarski na Cyprze zdominowany jest przez 4 dużych producentów: KEO, ETKO, SODAP i LOEL, którzy dostarczają prawie 80% cypryjskiej produkcji wina i napojów alkoholowych. Główne wytwórnie tych firm mieszczą się w Limassol – cypryjskiej stolicy wina. W ostatnich latach dokonują one nie tylko znaczących inwestycji w unowocześnianie procesu produkcyjnego dla polepszenia efektywności i jakości produktu ale też obserwuje się tendencje do przenoszenia produkcji w głąb wyspy w tereny bliższe uprawom winorośli.

 

Pozostała część (ok.20%) rynku winiarskiego należy do mniejszych, najczęściej rodzinnych przedsiębiorstw, których produkcja oparta jest zazwyczaj na gronach z własnych winnic. Są one rozproszone na terenach dwóch głównych regionów, gdzie uprawia się winorośl – w okolicach Limassol i Pafos. Obecnie zarejestrowanych jest na Cyprze 48 regionalnych producentów win, a zdolności produkcyjne największych z nich sięgają do 300.000 butelek wina rocznie.

 

Regionalne wytwornie win produkują znakomite wina, znane w wielu krajach Europy. Osiągana w tych, często bardzo nowoczesnych winiarniach jakość wyrobu, doświadczenia produkcyjne, innowacyjność połączona z tradycją itp. stanowi wielki wkład w rozwój przemysłu winiarskiego Cypru.

 

Wszystkie cypryjskie winnice są szeroko otwarte dla wizytujących i gości, można tam zarówno popróbować, jak i nabyć wybrane produkty.

 

Organem, który nadzoruje cypryjski przemysł winiarski jest pararządowa instytucja The Wine Products Council. Żadne wino nie może być wprowadzone na cypryjski rynek bez uprzedniej aprobaty tej instytucji. Odpowiada ona także za wdrażanie stosownych regulacji prawnych.

 

Rodzaje win

 

  • Tradycyjne – Na Cyprze produkowane są wszystkie rodzaje win: czerwone, białe, różowe, musujące; słodkie, wytrawne, półsłodkie, półwytrawne. Wina wytrawne są zazwyczaj łagodniejsze, niż ich odpowiedniki pochodzące z innych krajów europejskich. Wina czerwone doskonale nadają się do posiłków, zwłaszcza kuchni śródziemnomorskiej. Białe, a zwłaszcza różowe – produkowane z lokalnych szczepów winorośli, mają naturalny aromat, delikatny charakter i aksamitny smak Większość eksportowanych przez Cypr win to wina tradycyjne (stołowe lub ekskluzywne).

 

  • Commandaria – Jeden z symboli Cypru. Jest to prawdopodobnie najstarsze znane wino na świecie. Opisywana już przez starożytnych (Hezjod, Seneka) została rozsławiona za sprawą Krzyżowców, którym też zawdzięcza swoją nazwę. Od 1990 roku posiada własną apelację – Appellation d’Origine Controlee. Ściśle określone i nieustannie kontrolowane zasady uprawy i produkcji zapewniają ciągłość jakości i smaku. Winogrona pochodzą z obszaru wschodnich zboczy gór Troodos, określanego jako Commandaria. Lokalne szczepy Mavro i Xynisteri rosną tu na wulkanicznych glebach, ubogich i słabych, a więc dających niewiele plonów, ale o wysokiej jakości. Zrywane ręcznie winogrona suszy się na słońcu od 8 do 15 dni, tak że zwartość wody w owocach redukuje się do minimum i koncentruje się zawartość cukru. Następnie wyciśnięty z owoców sok pozostawiony jest do naturalnej fermentacji w drewnianych beczkach, gdzie pozostaje przez co najmniej rok. Później wino przelewane jest do butelek, w których może leżakować przez wiele lat nabierając koloru. Commandaria jest słodkim winem o bursztynowym kolorze i 15% zawartości alkoholu. Pije się ją zazwyczaj po posiłku, do deseru, koniecznie schłodzoną do temperatury 9°-10°C zagryzając suszonymi owocami jak figi, rodzynki, migdały..

 

  • Wina wzmacniane – Są to bardzo popularne wina z lokalnych cypryjskich gatunków słodkich winogron. Po zbiorze winogron i fermentacji soku wzmacnia się wino dodając winogronową brandy, a następnie wino długo leżakuje i dojrzewa w dębowych beczkach.

 

Inne alkohole

Poza winami na Cyprze są popularne także inne alkohole produkowane na bazie winogron, jak:

 

  • Brandy – Cypryjska brandy zawiera ok. 32-40% alkoholu, jest destylowana z najlepszych win i dojrzewa przez wiele lat w beczkach, podczas dojrzewania nabiera brązowego koloru i przyjemnego smaku. Cypryjskie brandy mogą równać się z najlepszymi światowymi markami.

 

  • Zivania – Zivania to tradycyjny cypryjski aperitif, produkowany na wyspie od końca XIV wieku. Jest on destylowany z lokalnych szczepów winogron według tej samej tradycyjnej od wieków technologii. Jest to trunek bezbarwny, o 45% zawartości alkoholu – podaje się go zmrożony lub z lodem, najczęściej zagryza przystawkami, suszonymi owocami lub orzeszkami.

 

Eksport

 

Choć Cypr słynie z produkcji win to jednak konsumpcja lokalna jest stosunkowo niska (ok.17 litrów na osobę). Większa część produkcji przeznaczana jest na eksport. Do niedawna największy udział w eksporcie win miało wino luzem i moszcz winny, od kilku lat jednak struktura produkcji i eksportu zmienia się na korzyść wina butelkowanego. W 2005 wartość eksportu win wyniosła 8.264.767 EUR (17.087.286 litrów). Wartość eksportu innych alkoholi wyniosła 94.695 EUR (19.464 litry).

 

Głównym rynkiem zbytu są kraje Unii Europejskiej, jak Wielka Brytania, Niemcy, Francja, rośnie także eksport to takich krajów jak Rosja i USA.

 

Więcej informacji na stronach:
www.cyprusspirits.com & www.winesofcyprus.co.uk

 

Pobierz listę eksporterów [PDF]