OFERTA EXPORTOWA: Ryby hodowlane, Owoce cytrusowe, Wędliny i wyroby mięsne, Halluomi i inne sery, Melony i arbuzy, Oliwa z oliwek, Ziemniaki, Winogrona, Wina i alkohole, Warzywa i zioła, Wyroby aluminiowe, Meble i akcesoria, Ubrania i tekstylia, Produkty farmaceutyczne...
Cypryjskie Centrum Promocji Handlu
ul. J. Dąbrowskiego 70
02-561 Warszawa
tel: +48 22 854 01 77
fax: +48 22 854 01 80
e-mail: ctc@cyprustrade.pl
CTC na świecie
Winogrona

Cypr jest jednym z ważniejszych ośrodków produkcji zarówno winogron stołowych, jak i przeznaczonych do produkcji wina. W sezonie letnim jest dla Europy głównym źródłem zaopatrzenia w te owoce.

 

Winogrona stołowe uprawiane są wzdłuż wybrzeża i na niższych stokach górskich, na terenie rozciągającym się od Limassol do Pafos. Czas dojrzewania owoców różni się w zależności od regionu, co umożliwia wydłużenie sezonu. Produkcja winogron stołowych wynosi około 20% całego zbioru.

 

Zanim owoce trafią do innych sektorów, m.in. na eksport, przed zbiorami odbywa się inspekcja mająca sprawdzić stopień dojrzałości owoców, mierzony zawartością cukru i kolorem winogron. Większość zbiorów transportuje się drogą morską szybkimi statkami-chłodniami, transport wczesnych gatunków, na początku sezonu odbywa się drogą lotniczą.

 

Największym odbiorcą (ok.60%), cypryjskich winogron pozostaje od lat Wielka Brytania wyprzedzając Szwecję , Niemcy, Belgię, Finlandię i Norwegię.

 

Sezon: czerwiec – październik

 

Główne gatunki: Sultana, Thompson, Cardinal, Superior, Perlette, Gold, Verico