OFERTA EXPORTOWA: Ryby hodowlane, Owoce cytrusowe, Wędliny i wyroby mięsne, Halluomi i inne sery, Melony i arbuzy, Oliwa z oliwek, Ziemniaki, Winogrona, Wina i alkohole, Warzywa i zioła, Wyroby aluminiowe, Meble i akcesoria, Ubrania i tekstylia, Produkty farmaceutyczne...
Cypryjskie Centrum Promocji Handlu
ul. J. Dąbrowskiego 70
02-561 Warszawa
tel: +48 22 854 01 77
fax: +48 22 854 01 80
e-mail: ctc@cyprustrade.pl
CTC na świecie
Ziemniaki

Ziemniaki są najważniejszym eksportowym płodem rolnym Cypru. Ich uprawa koncentruje się w południowo-wschodniej części wyspy, głównie w okolicy na wschód od Larnaki, na terenach znanych ze specyficznej czerwonej, bogatej w minerały gleby (tzw. pas „czerwonych wiosek”) zapewniającej plonom wyjątkowy smak i jakość. Dzięki jej właściwościom cypryjskie ziemniaki mają także łatwo rozpoznawalną czerwonawą skórkę.

 

Warunki klimatyczne panujące na Cyprze sprawiają, że wszystkie oferowane na eksport ziemniaki są ziemniakami młodymi, nieprzechowywanymi ani kopcowanymi, a naturalny kalendarz ich zbiorów sprawia, że są one dostępne dla odbiorców europejskich poza tradycyjnym, „kontynentalnym” sezonem. Uprawiane i konfekcjonowane w szczególnie troskliwy sposób, z niewielkim udziałem pracy maszynowej, dostarczane są one do odbiorcy praktycznie bezpośrednio z terenów uprawnych. Nadają się zarówno do bezpośredniej konsumpcji, jak i do celów przemysłowych.

 

Głównym graczem na rynku cypryjskiego ziemniaka jest organizacja Cyprus Potato Marketing Board prowadząca w imieniu szeregu producentów działalność promocyjną i eksportową. Eksport ziemniaków prowadzony jest również poprzez szereg innych wyspecjalizowanych firm producencko-eksportowych, posiadających odpowiednie licencje i nadzorowanych przez odpowiednie agendy Ministerstwa Rolnictwa, a eksportowany towar odpowiada wszelkim standardom i zaopatrzony jest w wymagane w Europie certyfikaty.

 

Tradycyjnie największym odbiorcą cypryjskiego ziemniaka w sezonie zimowym jest Grecja (38,5% całego eksportu), wyprzedzając Wielką Brytanię (21,4% eksportu ) i Niemcy (11,4%) – w sezonie wiosennym najwiecej importują Niemcy (21,7% całości eksportu), Grecja (18,3%), Belgia (18%) i Wielka Brytania (12,9%). Wśród krajów spoza Unii Europejskiej najwazniejszymi odbiorcami cypryjskich ziemniakow są Chorwacja, Norwegia i Szwajcaria.

 

Sezon:
ziemniaki zimowe: listopad – marzec
ziemniaki wiosenne: luty – czerwiec

 

Główne gatunki: Spunta, Marfona, Cara, Nicola, Sieglinde, Diamanti, Timate, Accent, Liseta, Charlotte, Ditta, Filea, Obelix, Superstar

 

Pobierz listę eksporterów [PDF]